Hírek-Cikkek
Brikett használata, felhasználása

Brikett használata, felhasználása

Mindenekelőtt azt kell tudnunk, hogy a fabrikett használatakor a fatüzelés ismert szabályait kell betartani, de figyelembe kell venni néhány, csak a fabrikettre jellemző tulajdonságot is. Ezek a sajátos, a fabrikettre jellemző tulajdonságok a következők:

a tűzifával szemben 2-3-szor nagyobb sűrűségű, és mintegy 40%-kal nagyobb fűtőértékű, ezért ugyanolyan fűtőhatás eléréséhez a tüzelőberendezés tűzterében kisebb mennyiséget kell elégetni. Erre figyelni kell, mert különben hamarabb tönkremegy a tűztér.
égés közben a fabrikett mérete változhat, ezért a tűzteret nem szabad teljes mértékben kitölteni (ajánlott az 50-60%-os töltés), mert a táguló fabrikett mechanikailag károsíthatja a tüzelő berendezést.
lakossági tüzelőberendezésekben jó hatásfokkal a megfelelően szilárd fabrikett égethető el. A jó minőségű fabrikettre az jellemző, hogy égés közben szenesedő brikettek között a szükséges légáram (megfelelő huzat mellett) létrejön, és a fabrikett gázai tökéletesen elégnek.
Alacsony nedvességtartalma miatt száraz helyen kell tárolni. A felbontott csomagot lehetőség szerint mihamarabb fel kell használni.
Amíg a brikett lángra kap, nagyobb szellőzést kell biztosítani. Amint átizzott és kis kékes színű lánggal ég, a szellőzést minimalizálni kell. Lényeges, ha a brikett már izzik, ezt az állapotot a lehető legtovább meg kell őrizni, így tudja a legtöbb hőt leadni.
Ajánlott felülről begyújtani, de a hagyományos alulról történő begyújtás sem probléma.
A keményfa brikett a hőt sokáig tartja. Esti begyújtásra kb. 8-9 db elegendő (Ez függ a kandalló/kazán/kályha méretétől is.). Ha este 9 óra körül még teszünk rá 2-3 darabot és a szellőzést minimumra állítjuk, akkor éjfél körül még izzani fog.
Lehet tűzifával vegyesen is alkalmazni, de nem muszáj.

Brikett, Pellet, Tüzifa : www.csepp-faker.hu www.csepp-faker.com www.csepp-faker.eu www.csepp-sped.hu www.csepp-sped.com www.csepp-sped.eu