Gyakran ismételt kérdések

Gyakran ismételt kérdések

GY.I.K

Gyakran ismételt kérdések

Mi az a bio fabrikett?

A bio fabrikett fűrészpor vagy faforgács nagy nyomáson történt összepréselésével keletkezik. Semmilyen ragasztót vagy kötőanyagot nem tartalmaz, a fa nagy nyomáson megolvadt lignin-tartalma fogja össze.

A biobrikett egy nagyon korszerű, hatékony, környezetbarát tüzelőanyag, amely használatával a hagyományos gázos megoldásokhoz képest megtakarítás érhető el a fűtési költségek tekintetében. Fűtőértéke a tüzifánál is 20 – 30%-al magasabb, használata lényegesen egyszerűbb és kényelmesebb.

Milyen megtakarítást jelent a fabrikett használata a fűtési költségen a gázzal, vagy tüzifával szemben? Mennyire hatékony egy ilyen fűtés?

A fabrikett fűtőértéke nagy, közel duplája a friss tűzifáénak és – tekintettel arra, hogy száraz anyagból állítják elő – jobb hatásfokkal is ég. Pénzéből teljes mértékben fűtőanyagot vásárol – a tűzifa nedvességtartalma átlagosan 40%! A biobrikett fűtőértéke magas, 17 – 19 MJ/kg körüli, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy 2 kg biobrikett 1 m3 gáznak felel meg. A jelenlegi árak alapján a gáz helyett fabrikettet használók 40% körüli fűtési költség megtakarítást érnek el!

Miért fabrikett és nem tűzifa?

Tárolása nem igényel nagy helyet, tiszta és nem hagy koszt. A tűzifa kb. 40%-os víztartalmához képest a fabrikettnek maximum 10%-os a nedvességtartalma. A pénzéért tehát teljes mértékben fűtőanyagot és nem vizet kap. A tűzifa fűtőértéke kb. 12,5 – 14 MJ, a briketté ezzel szemben 17,5 – 18,7 MJ között mozog. A fabrikettet nem kell darabolni, hasogatni, elég csak pár darabot a fűtőberendezésbe helyezni és már meg is gyújthatja. Könnyű használni, gazdaságos megoldás, és a környezetet is óvja.

milyen berendezésekben használható a fabrikett?

A fabrikett minden olyan fűtőberendezésben használható, ami fa- és/vagy széntüzelésre alkalmas, így kályhában, kandallóban, cserépkályhában, kazánban, stb. Azokban a berendezésekben lehet a leghatékonyabban fűteni vele, aminek a levegőszabályozása jól működik, mivel a brikett begyulladása után azt izzítani kell, úgy, mint a szenet, és ehhez nagyon kevés levegőre van szükség.

hogyan kell használni a fabrikettet?

Szinte ugyanúgy kell használni, mintha fával fűtene. Figyelembe kell azonban venni, hogy a brikett fajsúlya 1,3-1,4 között van, ezért a tüzelőberendezést – kályhát, kazánt, stb. – maximum csak 2/3-ad részig szabad megtölteni vele, hogy a hőtágulás ne okozzon problémát. Begyújtásához apróra hasogatott fa gyújtóst és papírt is alkalmazhat, viszont ez időigényes, körülményes megoldás. Ajánljuk helyette nagy égéshőjű alágyújtósunkat. Ezzel gyerekjáték a begyújtás! A begyújtást kis darabokkal kell kezdeni, néhány fabrikett darab megfelelő erre a célra, majd ha ez már jól ég, akkor lehet rátenni a többit. Kazánba ajánlatos alulra behelyezni a brikettet és felülről meggyújtani kevés gyújtóssal vagy alágyújtóssal.

használhatom-e a fabrikettet vegyesen fával, illetve szénnel együtt?

Lehet vegyesen használni mindkettővel. Figyelni kell azonban arra, hogy száraz tűzifát használjunk, mivel a magas víztartalom miatt több levegő szükséges a fa meggyulladásához, ami pedig a fabrikett gyors elégéséhez vezet. Szén esetében pedig a túl poros szén lefojthatja a brikett izzását, lassíthatja a begyulladását, ezért csak már izzó brikettre tegyük a szenet, vagy izzó szénre a brikettet. Vigyázni kell, mivel a szénnek és a brikettnek is nagyon magas a fűtőértéke, így ha túl sokat helyezünk az égéstérbe, a túlságosan magas hőmérséklet kárt tehet a berendezésben!