Mi az a bio fabrikett?

 

A bio fabrikett fűrészpor vagy faforgács nagy nyomáson történt összepréselésével keletkezik. Semmilyen ragasztót vagy kötőanyagot nem tartalmaz, a fa nagy nyomáson megolvadt lignin-tartalma fogja össze.
 

Hogyan kell használni a fabrikettet?

 

Szinte ugyanúgy kell használni, mintha fával fűtene. Figyelembe kell azonban venni, hogy a brikett fajsúlya 1,3-1,4 között van, ezért a tüzelőberendezést – kályhát, kazánt, stb. – maximum csak 2/3-ad részig szabad megtölteni vele, hogy a hőtágulás ne okozzon problémát. Begyújtásához apróra hasogatott fa gyújtóst és papírt is alkalmazhat, viszont ez időigényes, körülményes megoldás. Ajánljuk helyette nagy égéshőjű alágyújtósunkat. Ezzel gyerekjáték a begyújtás! A begyújtást kis darabokkal kell kezdeni, néhány fabrikett darab megfelelő erre a célra, majd ha ez már jól ég, akkor lehet rátenni a többit. Kazánba ajánlatos alulra behelyezni a brikettet és felülről meggyújtani kevés gyújtóssal vagy alágyújtóssal.
 

Környezetbarát-e a bio fabrikett?

 

Mindenképpen, hiszen az égés során csak annyi szén-dioxiddal szennyezi a környezetet, amennyit a fa élete során megkötött. Ként nem tartalmaz, ezért kén-dioxiddal egyáltalán nem károsítja a levegőt.

Miért fabrikett és nem tűzifa?

Tárolása nem igényel nagy helyet, tiszta és nem hagy koszt. A tűzifa kb. 40%-os víztartalmához képest a fabrikettnek maximum 10%-os a nedvességtartalma. A pénzéért tehát teljes mértékben fűtőanyagot és nem vizet kap. A tűzifa fűtőértéke kb. 12,5 – 14 MJ, a briketté ezzel szemben 17,5 – 18,7 MJ között mozog. A fabrikettet nem kell darabolni, hasogatni, elég csak pár darabot a fűtőberendezésbe helyezni és már meg is gyújthatja. Könnyű használni, gazdaságos megoldás, és a környezetet is óvja.
 

Milyen berendezésekben használható a fabrikett?

 

A fabrikett minden olyan fűtőberendezésben használható, ami fa- és/vagy széntüzelésre alkalmas, így kályhában, kandallóban, cserépkályhában, kazánban, stb. Azokban a berendezésekben lehet a leghatékonyabban fűteni vele, aminek a levegőszabályozása jól működik, mivel a brikett begyulladása után azt izzítani kell, úgy, mint a szenet, és ehhez nagyon kevés levegőre van szükség.
 

Mi a teendő a fabrikett meggyulladása után?

 

Ha a fabrikett minden oldalán lánggal ég, akkor a levegőnyílást le kell zárni úgy, hogy csak kevés levegő jusson az égéstérbe. Ezzel elérjük, hogy hosszú időn keresztül izzon, és biztosítsa a meleget a lakásban. Újabb fabrikettet csak akkor kell tenni a tűzre, ha az már a leégéshez közeli fázisban van.
 

Lehet-e használni vegyesen a fabrikettet fával és szénnel együtt?

 

Lehet vegyesen használni mindkettővel. Figyelni kell azonban arra, hogy száraz tűzifát használjunk, mivel a magas víztartalom miatt több levegő szükséges a fa meggyulladásához, ami pedig a fabrikett gyors elégéséhez vezet. Szén esetében pedig a túl poros szén lefojthatja a brikett izzását, lassíthatja a begyulladását, ezért csak már izzó brikettre tegyük a szenet, vagy izzó szénre a brikettet. Vigyázni kell, mivel a szénnek és a brikettnek is nagyon magas a fűtőértéke, így ha túl sokat helyezünk az égéstérbe, a túlságosan magas hőmérséklet kárt tehet a berendezésben!
 

Mennyi fabrikettet kell vásárolni, ha azelőtt fával tüzelt valaki?

 

A mennyiséget nehéz megállapítani, hiszen mindenki más hőmérsékletet szeret a lakásában, és nincs két egyforma tüzelőberendezés sem, minthogy a tűzifa minősége is más és más. De összességében megállapítható, hogy nagyjából feleannyi brikettel kifűthető a lakás egy fűtési szezon alatt, mint tűzifával.
 

Van-e összefüggés a fabrikett mérete és a fűtőértéke között?

 

Van, még pedig olyan mértékben, hogy a vastagabb fabrikett lassabban ég el és tovább izzik, mivel méretéből adódóan nagyobb, erősebb présgép nyomja össze, így sokkal tömörebb, mint a kisebb méretűek. A tapasztalat szerint a 9 cm-es vagy ennél nagyobb vastagságú brikettek rendelkeznek a legjobb fűtőértékkel!
 

Miért van lyuk a brikett közepén?

 

Vastagabb fabrikettek esetében fordul ez elő, és csak néhány gyár tud ilyen brikettet előállítani. A lyuk miatt a brikett középen is levegőhöz jut, jobb az izzása és tökéletesebben ég.
 

Befolyásolja a kémény típusa a fűtés hatékonyságát?

 

De még mennyire! Általánosságban elmondható, hogy minden típusú kémény esetén használható a bio brikett, így a hagyományos, téglából készült esetén is. De ha szeretnénk elkerülni illetve minimálisra csökkenteni a hőveszteséget, akkor ajánlatos saválló acélból vagy kerámiából, tűzálló betonból, samott téglából vagy fagyálló pillértéglából készíttetni a kéményünket, sőt, ha biztosra akarunk menni, akkor javasolt hőszigetelt kéménybélést is alkalmazni. Gondoskodni kell arról, hogy a kémény megfelelően tiszta és jól szellőző legyen!

 

A fabrikett hamuját hová lehet elhelyezni?

 

Mivel a fabrikett bio termék, ezért a keletkező minimális mennyiségű hamu is bio, ezért talajjavításra felhasználható, növények alá, kiskertbe kiszórható, beásható a földbe esetleg behelyezhető a komposztálóba. Ha nincs kert, akkor a hulladéktárolóba is szórható. Általánosságban elmondható, hogy a fabrikett elégetése után 1-2% hamu marad.

Hogyan kell tárolni a fabrikettet?

Mindenképpen fedett, száraz helyen kell tárolni. Megfelelő helyen történő tárolás esetén évekig is eláll minőségromlás nélkül. A brikett műanyag zsákokban és/vagy dobozban van elhelyezve, a műanyag zsákba a pára nehezen tud bejutni. Ennek ellenére szabad ég alatt semmi esetre sem szabad tárolni, mivel a napsugárzás károsíthatja a csomagolást, és ezzel a csapadék is könnyedén átjuthat rajta. A fabrikett nedvességgel érintkezve megdagad és szétesik, felhasználása ezáltal lehetetlenné válik.
 

Mi az a pellet?

 

A pellet 100%-ban természetes fából vagy biomasszából sajtolt 4-16 mm-es átmérőjű, henger formájú granulátum, megújuló energiaforrás. Faforgácsból vagy fűrészporból préselik össze nagy nyomáson. Kötőanyagot vagy ragasztót nem tartalmaz, a fa megolvadt lignin-tartalma tartja össze a pelletet. Nagyon jó fűtőanyag, fűtési hatásfoka közel van a 90%-hoz a hagyományos fás- vagy gázkazánok 60-80%-os teljesítményével szemben.
 

Milyen a jó pellet?

 

A jó minőségű pellet fényes, egyenletes felületű, repedésmentes, melyből látszik, hogy megfelelő nyomáson préselték. Ha kézzel morzsolható a termék, akkor rossz a minősége. Vásárláskor érdemes megvizsgálni a csomagolást: ha túl sok morzsalék van a zsák alján, vagy a pellet mérete túlságosan kicsi, akkor biztosan nem megfelelő minőségű a termék. Minél világosabb színű a pellet, annál kevesebb fakérget és szennyeződést tartalmaz (de sötétebb színű pelletet eredményezhet az is, ha keményfából gyártották). A szürkés elszíneződés minőségromlásra utal. Javasoljuk, hogy pelletvásárláskor a DIN Plus, ENplus-A1 és az ÖNORM szabványoknak megfelelő pelletet válassza! Cégünk csak kiváló minőségű, DIN Plus-besorolású pelletet forgalmaz!
 
 
Miért érdemes pelletfűtést alkalmazni?
 
 
A pelletfűtés olcsó, már csak emiatt is érdemes váltani. Ezen túlmenően pedig környezetkímélő megoldás, mivel 100%-ban megújuló energiaforrás. Közel 35%-os fűtésmegtakarítás érhető el vele, a földgázzal történő fűtéssel szemben. És nem utolsósorban rendkívül kényelmes, nem kell fát hasogatni, folyamatosan takarítani. Egy tartály feltöltéssel napokon, heteken vagy akár hónapokon keresztül megoldott a fűtés és a meleg víz a lakásban.
 

Milyen berendezésben lehet használni a pelletet?

 

Pelletet speciális pellet kandallóban vagy pellet kazánban lehet használni. A kandallók beépített pellet-tartállyal rendelkeznek, termosztátról vezérelhetőek, így nagyon kényelmes megoldást jelentenek, elegendő csak néhány naponta feltölteni a tartályt, és pár naponta kiüríteni a keletkezett minimális mennyiségű hamut. Köthetők központi fűtésre is, amivel a meleg víz és a fűtés is egyszerre megoldhatóak, valamint vannak csak konvenkciós elven működők berendezések is. A pelletkazánok a levegőbe nem tudnak hőt leadni, kizárólag a fűtéshez és a napi használathoz szükséges meleg víz előállítására alkalmasak. Ugyanúgy, mint a kandallók, automatizált működésűek, a tartály feltöltése után napokig nem kell törődni a begyújtással. Teljesítményt tekintve a kandallók 10-100 kW teljesítményűek lehetnek, ezzel szemben a kazánok 100 kW-ot meghaladó teljesítményt is képesek produkálni. Kazán esetében választható a pellet-tartály mérete, ami azért nagyszerű, mivel nagy tartály esetén előfordulhat, hogy csak 1-2 alkalommal kell foglalkozni a feltöltéssel.
 

Mennyi pelletet éget el a pelletkazán?

 

A pelletkazán “fogyasztása” több tényezőtől is függ. Meghatározza a lakás helyiségeinek nagysága, belmagassága, a falak hőszigeteltségétől, továbbá, hogy milyen meleget szeretnénk a lakásban. És figyelembe kell venni a pellet minőségét is. Viszonyításképpen elmondható, hogy egy kb. 120 m2-es családi ház fűtéséhez szükséges napi mennyiség kb. 12-18 kg-ban állapítható meg – óránként 0,5 kg, havonta kb. 450 kg, ebből következően egy fűtési szezonban kb. 2700 kg-ra van szükség.
 

Lehet-e napkollektorral együtt alkalmazni a pelletkazánt?

 

Igen, lehet együtt alkalmazni, egy nagyon előnyös megoldás lehet a környezettudatos fűtési módot előnyben részesítők számára.
 

Hogyan lehet megvásárolni a fabrikettet?

 

Személyesen telephelyünkön, de telefonon is leadhatja rendelését elérhetőségeinken. Kollégáink minden kérdésben készséggel állnak rendelkezésére és aktuális akcióinkról is tájékoztatják.
 

Van-e házhoz szállítás?

 

A megrendelt brikettet, pelletet szükség szerint házhoz tudjuk szállítani előre egyeztetett időpontban. A házhoz szállítás díját a kiszállítandó mennyiség és a távolság függvényében állapítjuk meg.

HÍVJON MOST! AHOGYAN EDDIG IS, ÁLLUNK SZÍVES RENDELKEZÉSÜKRE.

További weboldalaink:

www.csepp-faker.eu - Webdesign: © copyright Ezmarketing.hu